Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Oι καταλυτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας τόσο στη χώρα μας λόγω της οικονομικής κρίσης όσο και στις περισσότερες χώρες έχουν φέρει πια σε πραγματικό αδιέξοδο τους νέους ανθρώπους... οι οποίοι δεν ξέρουν τι θα ήταν καλύτερο να σπουδάσουν ώστε μελλοντικά να εξασφαλίσουν μια θέση στην αγορά εργασίας.

Έχοντας υπόψη οι μαθητές που κοντεύουν να τελειώσουν το λύκειο τις δυσκολίες που πρόκειται να αντιμετωπίσουν φτάνουν σε αδιέξοδο, καθώς δεν ξέρουν προς τα πού να στρέψουν το ενδιαφέρον τους. Βέβαια πάντα -ακόμη και τώρα που βιώνουμε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση -η σωστή προτροπή προς κάθε νέο είναι να επιλέξει το επάγγελμα που του αρέσει, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να σταδιοδρομήσει.


Ταυτόχρονα όμως τα παιδιά θα πρέπει να γνωρίζουν ποιες είναι οι μελλοντικές τάσεις στην αγορά εργασίας για τουλάχιστον μία δεκαετία μετά, ποια επαγγέλματα αντέχουν στην οικονομική κρίση, ποιοι επιστήμονες θα έχουν ζήτηση, έτσι ώστε να προσανατολίσουν το ενδιαφέρον τους ανάλογα.

Μηχανογραφικό
Τώρα που βγήκαν και τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών εξετάσεων χιλιάδες νέοι θα κληθούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό δελτίο και η απόφαση θα είναι δύσκολη και επίπονη. Για τον λόγο αυτό το «ΕΘΝΟΣ-ΠΑΙΔΕΙΑ» συγκέντρωσε τα αποτελέσματα ερευνών που έγιναν τα  
δύο τελευταία χρόνια σχετικά με τα επαγγέλματα του μέλλοντος και σας τα παρουσιάζει ώστε να έχετε μια πλήρη εικόνα για τις τάσεις της αγοράς εργασίας τα επόμενα 10 χρόνια, όσον αφορά σε 40 ειδικότητες.



Οι έρευνες δείχνουν ότι τα επαγγέλματα που θα έχουν υψηλότερη ζήτηση, θα προκύψουν λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, της μεταβολής του τρόπου που λειτουργούν οι επιχειρήσεις και της πράσινης ανάπτυξης καθώς στα πιο ακριβοπληρωμένα επαγγέλματα αναφέρονται ειδικότητες όπως: Ειδικός Ανάπτυξης Συστημάτων Αειφόρου Ανάπτυξης, Διαχειριστής Ανανεώσιμης Ενέργειας, Κλιματολόγος-Περιβαλλοντολόγος, Mετεωρολόγος, Δικηγόρος Περιβαλλοντικού Δικαίου κ.ά.


Διαδίκτυο, ξένες γλώσσες και περίθλαψη ανοίγουν πόρτες

Διαδίκτυο, περίθαλψη και ασφάλεια 
Όλες οι έρευνες αλλά και μια απλή περιήγηση σε ιστοσελίδες εύρεσης εργασίας φαίνεται ότι οι κλάδοι που αναμένεται να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο είναι εκείνοι που ασχολούνται με τα οικονομικά, λογιστικά, με την ανακύκλωση και τη διαχείριση αποβλήτων και γενικότερα με τις νέες μορφές ενέργειας. Επίσης με την υγειονομική περίθαλψη, με τις ξένες γλώσσες, τις ασφάλειες, το Διαδίκτυο, τη δημιουργία ιστοσελίδων κ.ά. Συγκεκριμένα:

Διαδίκτυο και ιστοσελίδες
Το Διαδίκτυο έχει μπει οριστικά στη ζωή των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο. Ιδιαίτερα οι επιχειρήσεις εξαρτώνται άμεσα από αυτό προκειμένου να διακινήσουν τα προϊόντα τους, όποια και να είναι αυτά. Η τεχνολογία κινείται με ταχύτατους ρυθμούς και θα συνεχίσει να το κάνει δημιουργώντας συνεχώς νέες ανάγκες και συνεπώς νέες θέσεις εργασίας. Για παράδειγμα,
υπάρχει ήδη μια νέα ειδικότητα που σε Ευρώπη και Αμερική έχει τεράστια ζήτηση. Πρόκειται για τον social sitter, o οποίος αναλαμβάνει να ενημερώνει και να τρέχει τους προσωπικούς λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter) ενός επαγγελματία όταν εκείνος δεν διαθέτει ελεύθερο χρόνο γι' αυτό.




Ξένες γλώσσες
Όποιος ξέρει ξένες γλώσσες έχει ένα τέλειο διαβατήριο για την αγορά εργασίας. Διερμηνείς, εκπαιδευτές και μεταφραστές, που συνδέονται με τον τομέα της γλώσσας έχουν σημαντικές ευκαιρίες απορρόφησης στην αγορά εργασίας. Ειδικότερα οι μεταφραστές γλωσσών εκτός της Ευρώπης, όπως της κινεζικής και της αραβικής γλώσσας, είναι πλέον περιζήτητοι.


Λογιστές 

Το επάγγελμα αυτό δεν «πεθαίνει» ποτέ και πολύ περισσότερο στην εποχή μας όπου οι λογιστές έχουν την τιμητική τους, προκειμένου να ξεμπλέξουν επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα από τον κυκεώνα της Eφορίας. Όσο λοιπόν υπάρχουν φόροι οι λογιστές θα είναι εκεί και θα μας περιμένουν!!

 
Διαχειριστές αποβλήτων

Καθώς η ανακύκλωση μπαίνει στην καθημερινότητά μας και η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί επιτακτική ανάγκη, οι κανονισμοί για τη διαχείριση αποβλήτων γίνονται όλο και πιο αυστηροί. Αυτό σημαίνει ότι η συγκεκριμένη βιομηχανία θα παρουσιάσει μία ανάπτυξη και θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας. Οι εργαζόμενοι που ασχολούνται με οτιδήποτε αφορά τον τομέα αυτό, από τη συλλογή, την επεξεργασία και την περαιτέρω παρακολούθηση των σκουπιδιών, θα είναι περιζήτητοι. Οι συνεχώς μεταβαλλόμενες πρακτικές αειφορίας και οι νέοι πιο οικολογικοί τρόποι για την αντιμετώπιση των αποβλήτων μπορεί να προσφέρουν μια δυναμική καριέρα στο επιστημονικό προσωπικό που δραστηριοποιείται στον τομέα αυτό.

 
Υγειονομική περίθαλψη

Οι έρευνες δείχνουν ότι η αύξηση του προσδόκιμου ζωήςκαι η γήρανση του πληθυσμού θα δημιουργήσουν νέες ανάγκες και θέσεις στην αγορά εργασίας. Οι νοσοκόμοι και οι νοσοκόμες αλλά και όσοι μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας και βοήθεια στο σπίτι θεωρούνται απαραίτητοι για τους ηλικιωμένους που ζουν πλέον μόνοι τους και όχι με τα παιδιά τους, όπως γινόταν τις παλιότερες εποχές.




Ζήτηση για γιατρούς, μηχανικούς λογισμικού και αναλυτές αγοράς

 Ασφάλεια
Επιχειρήσεις αλλά και φυσικά πρόσωπα δίνουν μεγάλη βαρύτητα στις υπηρεσίες ασφάλειας κάθε είδους. Επίσης η ειδικότητα του φρουρού θα έχει άνθηση όπως δείχνουν τα πράγματα, καθώς όλο και περισσότερο αυξάνεται, ιδιαιτέρως στις μεγάλες πόλεις, η ζήτηση για φρουρούς (security), σε επιχειρήσεις, καταστήματα αλλά και δημόσιους χώρους, ενώ επενδύονται χρήματα στην ασφάλεια-φύλαξη, κυρίως με την έννοια της περιπόλου.

Αειφόρος ανάπτυξη και βιωσιμότητα 
Στις μέρες μας η βιωσιμότητα μίας εταιρείας συνδέεται άμεσα με την οικολογική πολιτική που ακολουθεί, προσπαθώντας να αποδείξει ότι λειτουργεί με βάση τους διεθνείς κανονισμούς. Ο κλάδος αυτός θα έχει τεράστια ανάπτυξη.




 
Κατασκευή αυτοκινήτων

Μπορεί ο κλάδος του αυτοκινήτου να ήταν από τους πρώτους που βίωσε την κρίση και όλες οι γνωστές αυτοκινητοβιομηχανίες να προχώρησαν σε μαζικές απολύσεις, ωστόσο η ανάπτυξή του θα συνεχιστεί καθώς οι άνθρωποι έλκονται πάντα από τα καινούργια αυτοκίνητα



Προσωπικοί χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι 
Προσφέρουν συμβουλευτικές υπηρεσίες για τη φορολογία, τις επενδύσεις και την ασφάλιση. Στο μέλλον όλο και περισσότεροι σύμβουλοι θα χρειάζονται για να βοηθήσουν τα εκατομμύρια των εργαζομένων που αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν στα επόμενα 10 χρόνια. Όσον αφορά τις ΗΠΑ τουλάχιστον μέχρι το 2018, ο αριθμός των προσωπικών χρηματικοοικονομικών συμβούλων αναμένεται να αυξηθεί κατά 30%.


 
Παθολόγοι και χειρουργοί
Οι ειδικότητες αυτές θα έχουν μεγάλη ζήτηση, κάτι που ήδη φαίνεται αν κοιτάξει κάποιος με προσοχή τις σχετικές αγγελίες που ζητούν προσωπικό προκειμένου να στελεχώσουν νοσοκομεία, κλινικές κ.ά., τόσο σε Ευρώπη όσο και σε ΗΠΑ.



Υγιεινή δοντιών 
Πρόκειται για ειδικούς που εργάζονται μαζί με οδοντιάτρους για τον καθαρισμό των δοντιών και παρέχουν βοήθεια σε χειρουργικές επεμβάσεις. Πολλά κολέγια της Αμερικής έχουν προγράμματα υγιεινής οδοντιατρικής, τα περισσότερα από τα οποία ολοκληρώνονται σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια. Αναμένεται ότι η ζήτηση για οδοντιατρικές υπηρεσίες θα αυξηθεί λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.


 
Αναλυτές αγοράς 

Οι αναλυτές της αγοράς βοηθούν τις επιχειρήσεις να κατανοήσουν καλύτερα τις ανάγκες της αγοράς. Κατά την επόμενη δεκαετία, τα άτομα αυτά αναμένεται να είναι σε μεγάλη ζήτηση.



Μηχανικοί λογισμικού 
Στην εποχή των εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας και του cloud computing, λίγες θέσεις είναι τόσο σημαντικές όσο προγραμματιστές εφαρμογών λογισμικού. Σύμφωνα με τη μελέτη της BLS, όσον αφορά τις προοπτικές απασχόλησης για τους προγραμματιστές λογισμικού, η αύξηση της απασχόλησης θα είναι ταχεία.


 
Σύμβουλοι επιχειρήσεων
Λειτουργούν ως σύμβουλοι για τις επιχειρήσεις βοηθώντας στο management, στην αποτελεσματική λειτουργία τους, και τη διατήρηση βέλτιστου αποθεμάτων. Οι έρευνες δείχνουν ότι η αύξηση της ζήτησης στην ειδικότητα αυτή θα είναι κατακόρυφη.



Οφθαλμολογία 
Ανάπτυξη και θέσεις εργασίας αναμένεται να παρουσιάσει στον κλάδο υγείας και ο τομέας της οφθαλμολογίας. Οι νέες τεχνολογίες που μπαίνουν σιγά σιγά στη ζωή όλων μας επιβαρύνουν τα μάτια μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι αυξανόμενες απαιτήσεις των ασθενών που αναζητούν φροντίδα για τα μάτια τους να κάνει δημοφιλείς τους οφθαλμίατρους.



 
Αποκατάσταση

Εξειδικευμένοι θεραπευτές, λογοθεραπευτές και φυσικοθεραπευτές θα καλύπτουν ανάγκες που δημιουργούνται συνεχώς σε ιατρεία, σχολεία, κέντρα αποκατάστασης κ.ά.





Πράσινη ανάπτυξη και διαχείριση

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
  • Αναλυτής Αειφόρου Ανάπτυξης
  • Διαχειριστής Πράσινων Επιχειρήσεων

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
  • Βιολόγος Διατήρησης
  • Δασολόγος
  • Χημικός Περιβαλλοντολόγος

ΒΙΟ-ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ/ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
  • Διαχειριστής αγροκτήματος οργανικής παραγωγής
  • Επιθεωρητής Γεωργικής Παραγωγής
  • Καλλιεργητής

ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΙ/ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ
  • Βιο-Μηχανολόγος (Μιμητές Φύσης ή Bio-Mimicry Engineers)
  • Μηχανικός Ελέγχου Μόλυνσης

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
  • Κατασκευαστής Κτιρίων Ενεργειακής Απόδοσης
  • Περιβαλλοντικός Αρχιτέκτονας
  • «Πράσινος» Σχεδιαστής Εσωτερικού Χώρου

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ/ΜΟΛΥΝΣΗΣ
  • Σύμβουλος Αποβλήτων/ Άχρηστων Υλικών
  • Τοξικολόγος
  • Τεχνικός Ελέγχου Μόλυνσης

ΟΙ ΠΕΡΙΖΗΤΗΤΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
  • Ειδικός Ανάπτυξης Συστημάτων Αειφόρου Ανάπτυξης
  • Διαχειριστής Ανανεώσιμης Ενέργειας
  • Κλιματολόγος.
  • Περιβαλλοντολόγος
  • Μετεωρολόγος
  • Υδρολόγος
  • Περιβαλλοντολόγος Μηχανικός
  • Αστικός & Περιφερειακός Σχεδιαστής
  • Εμπορικός/Βιομηχανικός Σχεδιαστής
  • Δικηγόρος Περιβαλλοντικού Δικαίου.

έθνος - ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου